Maisto gaminiai, kuriuos perkame, bet laisvai galime pasigaminti patys

Maisto gaminiai, kuriuos perkame, bet laisvai galime pasigaminti patys

Dažną skubantį žmogų atėjus vakarui apima neigiamos emocijos – negi po sunkios darbo dienos dar reikės vargti gaminant vakarienę? Užsisakyti maisto į namus ar įsigyti jau pagamintų patiekalo komponentų nėra nuodėmė, veikiau natūralus dalykas. Visgi, kas per daug, tas nesveika, ypač, kai dalį maisto tikrai galima paprastai pasidaryti namuose net dieną prieš. Kokie tie gaminiai, kuriuos dažniausiai prisitingime daryti patys?

Granola

Nors puikiai žinoma, kokią maistinę naudą suteikia rytinė košė, retas žmogus yra nusiteikęs iš pat ryto stovėti prie puodų. Įdomi virtos avižinės košės alternatyva – granola. Kepintas avižas su priedais tereikia užpilti pienu ar valgyti kartu su vaisiais bei jogurtu. Retai kada susimąstome, kad vietoj granolos pirkimo, ją galime paprastai pasidaryti namuose, sunaudojant spintelėje vietą užimančias avižas. Paskyrus vieną valandą sekmadienio popietės avižų, riešutų ir sėklų mišinio kepimui ir pasaldinimui, gauname daug sveikesnę granolos versiją, kuri dar ir leidžia eksperimentuoti kas kartą keičiant ingredientus.

Gvakamolė

Meksikietiškas pagardas, užkariavęs dažno pasaulietiška kulinarija besidominčio žmogaus širdį, yra gvakamolė. Nors panaši situacija galioja ir salsai, gvakamolė lietuvių lėkštėse yra sutinkama dažniau. Ja gardinamos tortilijos, kesadilijos, takos, net paprasti traškučiai. Parduotuvėse vis dažniau galima aptikti sunokusių ir minkštų avokadų, kurie puikūs naudoti nors ir tą pačią minutę. Telieka jų minkštimą sumaigyti ir sumaišyti su pjaustytu svogūnu, pomidoru ir išspaustomis žaliosios citrinos sultimis, pagardinant druska ir pipirais. Procesas tikrai nėra komplikuotas, o rezultatas šviežias ir gaivus.

 

Lazdynų riešutų kremas

Garsioji “Nutella” yra vienas dažniausiai sutinkamų saldžiųjų pagardų. Ja žavisi šeimos, vertinančios laiką būnant su artimaisiais ir mėgavimąsi gardžiu maistu kartu. Sekmadienio rytus saldžiais galima paversti ir naudojant naminį lazdynų riešutų kremą, kuriam tikrai nereikia jokios sunkios gamybos technikos, tik noro ir kelių ingredientų. Riešutai yra paskrudinami orkaitėje iki tol, kol pradeda atšokti odelės, tada sudedami į maisto kombainą ir sutrinami į vientisą masę. Tuomet panašiu principu gaminama datulių tyrelė (kartu naudojant vandenį). Abu mišiniai sumaišomi, papildomai įberiant kakavos miltelių ir norimų prieskonių.

Česnakinis batonas

Taip jau yra, kad daugumą kepinių tenka pirkti, kadangi jų gamyba užtrunka daug laiko ir reikalauja nemažai pastangų. Juk specializuotos kepyklėlės turi savo kokybės standartus ir klientui gali pasiūlyti platų asortimentą – dažnai parduodamos tiek saldžios bandelės, tiek duona. Visgi, nusipirkus duonos gaminių, juos pagardinti galime bandyti ir patys. Česnakinis batonas turbūt vienas populiariausių pavyzdžių, kurio staiga užsinorime, bet gailimės nusipirkę iš vietinio prekybos centro. Juk įsigijus prancūzišką batoną tereikia šį perpjauti, pagardinti aliejaus mišiniu, kuriame išspaustas česnakas, įmaišytos mylimos žoleles ir kepti orkaitėje tik keletą minučių, kol apskrunda viršus.

PR

Atsakyti

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus rodomas.