Pagrindinis puslapis Reklama Kaip vyksta skolos išieškojimo procesas?

Kaip vyksta skolos išieškojimo procesas?

Kaip vyksta skolos išieškojimo procesas?

Daugelio nuomone, skolų išieškojimas yra mitais apipintas procesas. Norint išieškoti skolą, reikia įdėti labai daug darbo, pastangų ir laiko. Profesionalios, skolų išieškojimu užsiimančios įmonės turi reikalingą patirtį bei ten dirbančius specialistus, kurie moka, žino kaip ir gali pagreitinti bei palengvinti skolos išieškojimą iš fizinio ar juridinio asmens.

Tačiau šį kartą ne apie privalumus ir greitį. Šį kartą dėmesį skirkime pačio skolų išieškojimo proceso eigai ir pasižiūrėkime, kaip viskas vyksta.

Viskas prasideda nuo raginimų ir plano rengimo

Nesvarbu ar išieškoti bandote patys, ar kreipėtės į tame besispecializuojančią bendrovę, skolų išieškojimas prasidės nuo visos informacijos susisteminimo ir pasiruošimo išieškoti (strategijos).

Jūs turite surinkti visus įsiskolinimą įrodančius dokumentus. Tai gali būti susirašinėjimai, skolos rašteliai, labai svarbios sąskaitos-faktūros, vekseliai, sutartys ar kiti, teisinį statusą turintys ir teisiškai galiojantys dokumentai.

Tuomet reikia pradėti debitorių raginti padengti turimus įsipareigojimus. Nuspręskite dėl to ar mėginsite susitarti ir sieksite, kad procesas nepasiektų teismo slenksčio, ar verčiau nekvaršinsite sau galvos ir skolininkus iš karto duosite teisman. Pastaruoju atveju beveik neįmanoma, kad pavyks išsaugoti klientą, tačiau bus galimybė skolą parduoti ir padidinti apyvartinių lėšų kiekį ar išvengti papildomo galvos skausmo dėl nuolatinio tarimosi ir situacijos derinimo.

Na, o jeigu nuspręsite bandyti bet kokia kaina siekti kompromiso, nepamirškite pasiūlyti mokėjimą išskirstyti dalimis ar pasiūlyti lankstų įmokų mokėjimo grafiką, kuris galbūt padės panaikinti skylę biudžete.

Profesionalai apdoroja žymiai daugiau informacijos

Lyginant tai, kaip vykdomas skolos išieškojimas profesionalioje bendrovėje ir kaip tai daro paprasti žmonės, skirtumai būna ryškūs, kaip diena ir naktis. Taip yra ne tik dėl patirties skirtumų, bet ir dėl to, kad profesionalios komandos gali labai efektyviai pasiskirstyti darbus ir optimizuoti daugybę procesų, kuriuos reikia atlikti norint išieškoti skolą.

Didžioji dalis bendrovių, prieš pradedant išieškoti, dar pateiks jums išsamią situacijos analizę, pasakys, koks būtų tolesnis veiksmų planas ir kaip viskas vyktų, jeigu sudarytumėte sutartį ir perduotumėte savo skolą jiems. Pirmiausia vyksta skolininkų būklės vertinimas bei pačios skolos atsiradimo aplinkybės. Tuomet pradedama tiesiogiai komunikuoti su skolininku ir siekiama geranoriško susitarimo bei skolos grąžinimo. Nepavykus susitarti, viskas būna labai paprasta – skolų išieškojimo įmonė kreipiasi į teismą ir inicijuoja užklausas teismui dėl skolos priteisimo priverstine tvarka.

Didžioji dalis profesionalių įmonių, kurios vykdo skolos išieškojimą, atstovauja jus (kreditorių) teismo procesuose. Jums tereikia pateikti dokumentus ir laukti rezultatų, nereikia vargti dėl kiekvienos smulkmenos ar detalės. Nors situacijų, skolų išieškojimo proceso eigoje, gali kilti labai įvairių, tačiau daugumos jų sprendimus rasti nesunku, jeigu dirba patyrę ir gerą praktiką sukaupę specialistai.

Kaip viskas vyksta toliau ir kas būna, jeigu išieškoti nepavyksta?

Kadangi dauguma skolų išieškotojų „nedegina tiltų“ ir stengiasi visais būdais apginti jūsų interesus ir nesugadinti santykių su klientais, viskas vykdoma siekiant maksimalaus greičio ir efektyvumo. Jeigu ikiteisminio proceso metu išieškojimas nepavyksta, tuomet jau įsikiša antstoliai, kurie pinigus išieško priverstiniu būdu.

Jeigu skolos išieškojimas buvo bevaisis arba skola pripažįstama beviltiška, tuomet geriausiu atveju, galima ją nurašyti. Nors pinigų už ją nepavyks atgauti, tačiau bent jau galėsite jas nurašyti ir atgauti savo mokėtų pelno bei pridėtinės vertės mokesčių dalį. Nors maksimalios naudos pasiekti nepavyko, tačiau bent tam tikra nauda yra.

PR

 

Naujienos iš interneto