Pagrindinis puslapis Reklama Šviežia ir gardi duona kuo ilgiau – kaip ją laikyti?

Šviežia ir gardi duona kuo ilgiau – kaip ją laikyti?

Šviežia ir gardi duona kuo ilgiau – kaip ją laikyti?

Duona lietuviams – nuo seno labai svarbus maisto produktas, kuris nepraranda populiarumo ir šiomis dienomis. Tam, kad duonos gerosios savybės džiugintų kuo ilgiau, labai didelę reikšmę turi jos laikymo sąlygos. Prekybininkai, didmenininkai ar ūkininkai puikiai žino, kaip kuo geriau laikyti šviežius duonos gaminius ir juos transportuoti – tam naudojamos specialiai pritaikytos sandėliavimo ar pervežimo duonos dėžės, taip pat palaikoma tinkamiausia temperatūra. O kaipgi laikyti duoną namuose?

Ar verta dėti į šaldytuvą?

Yra nemaža dalis žmonių, kurie įpratę dėti duoną į šaldytuvą, mat ji taip ilgiau išliks tinkama naudojimui. Tačiau ar tikrai? Žinoma, tokiu principu laikoma duona galbūt ir neges taip greitai, tačiau tuo pačiu neišliks ir šviežia. Netrukus pastebėsite, kad duona, išimta iš šaldytuvo, yra kietesnė ir veikiausiai ne tokia skani, kaip laikoma kambario temperatūros vietoje. Be to, kadangi duona turi galiojimą laiką, kuris tikrai nėra ilgas, perkant atkreipkite į tai dėmesį ir rinkitės tą gaminį, kuris galioja ilgiau.

Tinkamiausia vieta skoniui, kvapui ir šviežumui išlaikyti – duoninė

Svarbiausias momentas yra vengti bet kokios drėgmės. Būtent drėgmė labai pagreitina pelėsio atsiradimo procesą. Tad pravartu duonos gaminiams įsigyti būtent tam pritaikytą duoninę, kur produktai bus apsaugoti nuo saulės šviesos. Žinoma, duoninę būtina reguliariai išplauti, išvalyti, išdžiovinti ir jokiu būdu neleisti kauptis drėgmei. Tinkamiausia duonos gaminiams temperatūra vėdinamoje patalpoje yra apie 18 laipsnių. Tuo tarpu aukštesnė nei 25 laipsnių temperatūra pagreitins duonos gedimą.

Geriausia – sąmoningas vartojimas

Be abejo, dabartiniu laikotarpiu, kai visko prekybos vietose gausu, gana sudėtinga tinkamai apskaičiuoti, kiek ir kokių gaminių reikia įsigyti, kad vėliau netektų jų išmesti. Visgi labai svarbu pamažu pereiti į sąmoningą vartojimą ir pirkti maisto, tuo tarpu ir duonos gaminių, tiek, kiek galėsime greitu metu suvartoti. Tam padės planuoti apsipirkimai, savaitės meniu sudarymai ir kt. Dar viena svarbi taisyklė – neikite į prekybos centrą alkani! Taip ugdysite palankius vartojimo įpročius, o maisto išmesti reikės tikrai mažiau.

PR

Naujienos iš interneto