Trakuose – gastronomijos šventė „Nuo Kuršmarių iki Galvės“

Trakuose – gastronomijos šventė „Nuo Kuršmarių iki  Galvės“

Julija Lukšienė, Trakų istorijos muziejaus Kultūrinės veiklos skyriaus vedėja, www.voruta.lt

Visi keliai veda pro Trakus, kur žuvys ieško, o žmonės atranda pačių geriausių patirčių. Apsilankykite Trakuose artėjantį savaitgalį – šeštadienį Pusiasalio pilyje vyks žuvienės virimo varžytuvės, o sekmadienį galėsite nemokamai aplankyti visais muziejaus ekspozicijas ir parodas.

Vidurvasaris. Liepa – turtingiausias ir gėrybių, ir įspūdžių vasaros mėnuo. Savaitgaliais dažnas mūsų nori pabėgti nuo miesto šurmulio ir nuvykti į gamtos apsuptą kampelį, kuriame būtų galima pailsėti bei išvalyti mintis, nusipurtyti rūpesčių dulkes, pavargusias kojas nuskalauti šiltu ežero vandeniu. Įspūdingų kraštovaizdžių nereikia ieškoti toli – atraskime Trakus, kuriose galima džiaugtis visais vasaros teikiamais malonumais – iškylauti, mėgautis maudynėmis, meškerioti ar irstytis valtimi, stabtelti pasigrožėti nuostabia gamta, istorijos, architektūros paveldu, kurių kitaip, nei harmonija nepavadinsi.

Šiuolaikiniame skubėjimo ir moderniame išmaniųjų robotukų amžiuje istorinis paveldas jau tampa egzotiška pramoga, atgaivos gurkšniu…

Trakų istorijos muziejus jau antri metai kviečia į gastronomijos šventę – žuvienės virimo varžytuves „Nuo Kuršmarių iki  Galvės“, Trakų Pusiasalio pilies priešpilyje.

Jau daugiau nei dešimtmetį Trakų istorijos muziejaus ir bičiulių jungtinė komanda „Trakų vaiduokliai“ dalyvauja Tarptautiniame žuvienės virimo čempionate Mažojoje Lietuvoje. Gimęs Šilutėje ir persikėlęs į istorinę Rusnės žvejų salą, kur vanduo ir žmonės kuria gyvenimą, kur po žvejybos vėjyje džiūsta senieji tinklai, kur laivų burės dainuoja marių dainas, kur puikiosios vėtrungės kviečia sugrįžti namo, kur karaliauja visagalė žuvienė, čempionatas skaičiuoja jau antrąją gyvavimo metų dešimtį. 2023 metais iš Marijaus Budraičio, čempionato sumanytojo, organizatorius ir vyriausiojo šefo rankų Trakų istorijos muziejaus direktorė gavo oficialų ženklą – čempionato ambasadorės plaketę. Todėl Trakų Pusiasalio pilyje pernai, 2024 m., įsikūrė pirmoji oficiali Tarptautinio žuvienės virimo čempionato Ambasada. Šiemet tęsiame…

Lietuviška virtuvė, nors ir dažnai siejama su sočiais mėsos patiekalais bei bulvių gausa, slepia savyje ir subtilesnių, gamtos turtus atspindinčių skonių. Vienas tokių tikrų perlų – žuvienė. Tai ne šiaip sriuba iš žuvies. Tai – ritualas, tradicija, perduodama iš kartos į kartą, atspindinti pagarbą gamtai ir gebėjimą iš paprastų ingredientų sukurti nepaprastą skonį. Tai patiekalas, kurio skonis nukelia į vaikystės vasaras prie ežerų, upių, marių…

Tikra žuvienė yra daugiau nei maistas – tai dalis Lietuvos kultūrinio paveldo, glaudžiai susijusi su gamta bei žvejybos tradicijomis. Trakai apsupti ežerų ežeriukų – tobula vieta tokio pobūdžio šventėms.

Žuvienė – tai ne tik poilsis žvejojant, bet ir  raminantis, meditatyvus procesas, atitraukiantis nuo kasdienio skubėjimo, o žuvienė – žvejybos ritualo kulminacija. Tai – svetingumo žymė: pavaišinti svečią tikra, paties virta žuviene laikoma didelės pagarbos ir svetingumo ženklu. Tai – ryšiai su gamta, nes šis patiekalas primena apie Lietuvos gamtos turtus ir būtinybę juos tausoti. Tai – ryšys su paveldu, kai prisiliečiama prie protėvių tradicijų, išmokstama vertinti vietinius produktus ir perduodamas kulinarinis paveldas ateities kartoms. Tai – ne tik maistas kūnui, bet ir sielai, sujungiantis mus su gamta, tradicijomis ir artimaisiais. Tai – bendruomeninis aktas – šeimos, draugų susibūrimas prie laužo ar stalo.

Bendruomeniškumas lydi žmogų nuo pat gimimo dienos. Tai yra viena iš savybių, verčiančių galvoti ne tik apie save, bet ir apie šalia esančius žmones. Renginio metu ragausime, degustuosime, dalinsimės, bendrausime, pramogausime.

Kur vanduo ir žmonės kuria gyvenimą, vėjų ir paukščių kaimynystėje, vyrauja darna ir pagarba kiekvienam svečiui. Kviečiame įsilieti į visą šios kulinarinės šventės šurmulį. Tarp Trakų Pusiasalio pilies sienos mūrų, vienoje pievoje, po ta pačia saule, po tuo pačiu dangumi tilpsime visi. Atvykite degustuoti, vertinti ir išgyventi bendrystės.

Liepos 26 d., nuo 10.00 val. Trakų istorijos muziejaus gimtadienio išvakarėse, Pusiasalio pilyje – katilų alėja ir gastronomijos šventė – žuvienės virimo varžytuvės „Nuo Kuršmarių iki Galvės“!

Renginys nemokamas. 

Atsakyti

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus rodomas.

Naujienos iš interneto