Durpės, durpių substratai bei agrotekstilė – kokybiški gaminiai daržininkams bei sodininkams

Durpės, durpių substratai bei agrotekstilė – kokybiški gaminiai daržininkams bei sodininkams

Durpės, jų substratas bei agrotekstilė yra gaminiai, kurie kiekvienam sodininkui ir daržininkui yra puikiai pažįstami. Artėjant pavasarinei sėjai, šie gaminiai kartu su sėklomis į pirkinių sąrašą įtraukiami pirmiausiai.

Kuo skiriasi durpės bei durpių substratai?

Pradėkime nuo to, kad durpės yra pagrindinė durpių substratų gamybos medžiaga, kurią papildžius organinėmis bei mineralinėmis medžiagomis yra išgaunamas augalų augimui tinkantis bei drėgmę išlaikantis mišinys. Durpės ir jų substratai taip pat skiriasi savo rūgštingumu. Durpės, lyginant su substratais, yra ženkliai rūgštesnės, todėl daugeliui augalų jos nėra tinkama terpė normaliam augimui, o štai durpių substratai, kurie yra pagaminti iš įvairių rūšių durpių, tokiu rūgštingumu nepasižymi. Durpių substratai plačiai yra naudojami augalininkystės sektoriuje, o štai durpės, priklausomai nuo rūšies, naudojamos kur kas plačiau, t. y., ne tik augalininkystės sektoriuje, bet ir durpių substratų gamyboje, energetikoje ir kt.

Kam galima naudoti durpes ir jų substratus?

Durpės ir jų substratai, kalbant apie augalininkystę, yra naudojami tikrai plačiai. Tiek durpės, tiek substratai yra nepamainomi lysvėse, daržuose bei šiltnamiuose. Abu šiuos natūralius produktus dažnai pasitelkiama vaismedžiams, vaiskrūmiams, gėlėms, įskaitant kambarines gėles, auginimui, taip pat daigams daiginti, vejai, mulčiavimui ir kt. Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad durpių substratai bei neutralizuotos durpės gali būti naudojamos vienos, maišant jas su Jūsų sklypo dirvožemiu arba pirktomis žemėmis. Pastebėta, kad augalai, o tiksliau, jų šaknys itin mėgsta tą dirvožemio lengvumą bei purumą, kurį suteikia neutralizuotos durpės ir jų substratai.

Kokią naudą augalams teikia durpės ir jų substratai?

Nustatyta, kad neutralizuotos durpės bei jų substratai augalams itin naudingi produktai. Juose esančius mikroelementus augalų šaknys labai lengvai įsisavina, todėl jų augimas efektyvesnis, žydėjimas gausesnis bei ženkliai ilgesnis. Porėta durpių bei jų substratų struktūra, puikus vandens sugeriamumas ir kitos savybės užtikrina, kad augalų šaknys būtų aprūpintos joms reikiamu deguonies bei drėgmės kiekiu. Be to, durpių substratai puikiai koreguoja dirvos pH, pritaikydamos jį prie augalų poreikių.

Kam galima naudoti agrotekstilę?

Agrotekstilę, kurios platų asortimentą rasite, sekdami šią nuorodą: https://www.akmenys.lt/agrotekstile, galima naudoti įvairioms funkcijoms atlikti. Šis gaminys visada yra pasitelkiamas tada, kai reikia atskirti dirvožemio sluoksnius, sutvirtinti važiuojamąją kelio dalį, formuoti kraštovaizdį, įrengiant alpinariumus, gėlynus ir t. t., bei, žinoma, auginant dekoratyvinius augalus, medžius, krūmus, vaisius, daržoves ir prieskoninius augalus.

Kokią naudą augalams teikia agrotekstilė?

Teigiama agrotekstilės nauda augalams žinoma jau seniai. Pridengus šia agrotekstile apsėtus dirvos plotus, lysves ir t. t., sėklos ženkliai greičiau sudygsta, įsišaknija bei sustiprėja. Agrotekstilė taip pat puikiai apsaugo augalus nuo šalčio, stipraus vėjo, krušos ir kitų agresyvių gamtos veiksnių. Pažymėtina, kad šviesą absorbuojanti agrotekstilė yra gana efektyvus „ginklas“ prieš piktžoles, nes agrotekstilė itin efektyviai slopina jų augimą. Braškių augintojai seniai įsitikino, kad patiesus agrotekstilę, atskiriant braškių krūmelius nuo dirvožemio, ji padeda apsaugoti braškes nuo ligų bei puvinio. Nuo bakterijų sukeliamų ligų agrotekstilė patikimai saugo ir kitus augalus ne tik minėtas braškes.

PR

Naujienos iš interneto