Pagrindinis puslapis Lietuva Supažinkime su patiekalu, kurį lietuvininkų šeimose ypač mėgo vaikai

Supažinkime su patiekalu, kurį lietuvininkų šeimose ypač mėgo vaikai

Supažinkime su patiekalu, kurį lietuvininkų šeimose ypač mėgo vaikai

www.voruta.lt

Gruodžio 20 d. 10.00 val. Klaipėdos etnokultūros centro „Facebook“ paskyroje @etnocentras.lt vyks filmo „Duonynė / Brotsuppe“ premjera. Transliacijos „YouTube“ nuoroda: https://bit.ly/3q0EUDE.

Pusvalandžio trukmės filmas Jus supažindins su patiekalu, kurį lietuvininkų šeimose ypač mėgo vaikai. Jo skonis ir kvapas primins Kalėdas. Šį paprastą gardėsį mokys gaminti nidiškė Irena Ungaro (Šukytė), o ji išmoko iš Pleškučiuose gyvenusios močiutės Anos Vytienės. Močiutė, tapusi išimtininke, pardavė namus ir su geltonu lagaminu keliavo iš vienos savo vaikų šeimos į kitą. Nidoje buvo ypač laukiama, nes ji buvo ir siuvėja, ir virėja, ir geroji namų fėja. Visada pasitempusi, rami ir ori, su visais rado kalbą ‒ su lietuviais lietuviškai, su vokiečiais vokiškai. Kaip paskutiniaisiais sovietmečio dešimtmečiais gyveno nidiškiai be poilsiautojų? Vyrai, žinoma, vos užsitraukus marioms, sutūpdavo vilioti stintų, o moterys žiemos vakarus leido prie rankdarbių ir knygų. Mama Irma su mezginiais, močiutė su siuviniais ‒ buvo iš ko mokytis ir mūsų pašnekovei. Klaipėdiškių rankdarbiais neatsigėrėsi, kaip ir žiemiškais nerijos vaizdais, lydimais pamario dainų.

Režisierė ir scenarijaus autorė Dalia Kiseliūnaitė, operatorius Nerijus Jankauskas, montuotojas Dalius Sakavičius.

Taip pat siūlome pamatyti, kaip šio ciklo sumanymą ir giluminę idėją plačiau pristato filmų režisierė bei scenarijų autorė – Dalia Kiseliūnaitė, žr. https://bit.ly/3upaRXk

Primename, jog anksčiau rodėme pastarojo ciklo filmus „Varškės pyragas“, kurį galima peržiūrėti čia: https://bit.ly/3wVPrTh, „Paštetas“ – https://bit.ly/3Cx43LC, „Zemgurkiai“ – https://bit.ly/2WYVEjT, „Kirbis“ – https://bit.ly/3FnbpCR ir „Šaltos ropės / Kartoffelsalat“ – https://bit.ly/3s5q4yf.