Pagrindinis puslapis Lietuva 2020 metų Gedimino pilies bokšto Lietuvos valstybinė vėliava bus perduota saugoti Garliavos Juozo Lukšos gimnazijai

2020 metų Gedimino pilies bokšto Lietuvos valstybinė vėliava bus perduota saugoti Garliavos Juozo Lukšos gimnazijai

2020 metų Gedimino pilies bokšto Lietuvos valstybinė vėliava bus perduota saugoti Garliavos Juozo Lukšos gimnazijai

Asociatyvi nuotrauka. KAM archyvas, aut. Alfredas Pliadis

www.voruta.lt

2020 m. Lietuvos valstybinę vėliavą, plevėsuojančią Gedimino pilies bokšte, bus patikėta saugoti Garliavos Juozo Lukšos gimnazijai. Gedimino pilies bokšto vėliava bus iškilmingai nuleista 2021 m. sausio 1 d. minint Vėliavos dieną. Gimnazijai vėliavą Krašto apsaugos ministerija įteiks artimiausios valstybinės šventės, kai vėl turėsime galimybę kartu bendrauti ir švęsti, metu.

Šiais metais net 36 mokyklos pretendavo į teisę saugoti šį valstybės simbolį, kaip išskirtinį pagerbimą ir mokyklos pilietinių-patriotinių veiklų įprasminimą. Komisijai, sudarytai iš Krašto apsaugos, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijų ir Lietuvos nacionalinio muziejaus atstovų, teko nelengva užduotis išrinkti vieną mokyklą.

„Visos mokyklos, teikusios paraiškas, labai stiprios ir pasižymi sutelkta aktyvia bendruomene, pilietinėmis vertybėmis ir tradicijų puoselėjimu. Džiaugiamės šiemet gavę ypatingai daug paraiškų, ir ne tik iš bendrojo, bet ir profesinio ugdymo mokyklų. Komisijai teko sunkus darbas išrinkit geriausią mokyklą iš geriausių, bet deja, vėliava yra tik viena“, – sakė komisijos pirmininkė Rūta Apeikytė, Krašto apsaugos ministerijos Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorė.

Sprendimą perduoti 2020 m. vėliavą Garliavos Juozo Lukšos gimnazijai komisija priėmė atsižvelgdama į kryptingą veiklą, pateisinančią garbingą vardą, suteiktą gimnazijai, Lietuvos rezistencijos atminimo puoselėjimą, taip pat už aktyvią veiklą, sutelkiančią ne tik gimnazijos ir Garliavos bendruomenę, bet ir įtraukiančią kitas rajono ir Lietuvos mokyklas.

Komisija taip pat nusprendė už veiklą, išsiskiriančią savo kryptingumu ir kūrybiškumu, keturias mokyklas: Vilniaus „Laisvės“ gimnaziją, Akmenės r. Akmenės gimnaziją, Plungės r. Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnaziją ir Rokiškio r. Juodupės gimnaziją – paskatinti specialiais prizais.

Perduoti saugoti senąją Gedimino pilies bokšto vėliavą vienai iš Lietuvos mokyklų – jau susiklosčiusi graži tradicija, tęsiama nuo 2005 metų. Iniciatyva perduoti mokyklai saugoti Gedimino pilies bokšto Lietuvos trispalvę kilo siekiant pagerbti ir paskatinti mokyklas, aktyviai dalyvaujančias ugdant vaikų ir jaunimo pilietiškumą, visuomeninį ir pilietinį aktyvumą, skatinant šalies istorijos, kultūros ir Lietuvos kariuomenės pažinimą. 2017 m. Krašto apsaugos ministerija, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir Lietuvos nacionalinis muziejus parengė bendrus nuostatus, pagal kuriuos visos mokyklos, atitinkančios nuostatų kriterijus, turi galimybę dalyvauti atrankoje Gedimino pilies bokšto Lietuvos valstybinei vėliavai gauti. Iki 2005 m. vėliava būdavo perduodama saugoti Lietuvos nacionaliniam muziejui.

Apie Lietuvos vėliavos dieną:

Pirmą kartą Lietuvos trispalvė Gedimino pilies bokšte suplevėsavo 1919 metų sausio 1 d. Tąkart ją iškėlė Lietuvos savanorių grupė, vadovaujama Vilniaus miesto komendanto Kazio Škirpos. Pakelta vėliava buvo palydėta šūviais, po to savanoriai sugiedojo Lietuvos himną.

Deja, pirmą kartą iškelta Lietuvos trispalvė plevėsavo neilgai. 1919 m. sausio 6 d. Vilnių užėmę bolševikai nuo trispalvės nuplėšė geltoną ir žalią spalvas, palikę tik raudoną.

Prisimenant ir pagerbiant savanorių žygdarbį, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, kiekvienais metais sausio pirmąją rengiama Vėliavos pakėlimo ceremonija.

 

Naujienos iš interneto