Viduramžių sugrįžimas į Trakų salos pilį

Autorius: Data: 2010-01-10, 07:33 Spausdinti

Amatininkai demonstravo meistriškumą
Minios šurmulys, senoviškos muzikos garsai, sutemos spalvų nutvieksto dangaus fone iškilusių didingų istorinių bokštų vaizdas, nejučia įtraukė žiūrovus į Trakų salos pilyje atgimusios viduramžių nakties sūkurį. Jame atsidūrė ir garsūs šalies senovės amatų puoselėtojai, taip pat ir riteriai, didikai, damos, kunigaikščiai, vienuoliai, ir elgetos. Viduramžių gyvenimo akimirkos į garbingų Lietuvos kunigaikščių pilį ketvirtąjį kartą sugrįžo Tarptautinės muziejų dienos proga.
Senovės amatų meistrai Trakų pilies kieme šeimininkavo nuo penktadienio ryto iki vidurnakčio. Tamsos užlietame pilies kieme įspūdingai atrodė puodų degimo krosnis, prie kurios plušėjo „Vilniaus puodžių“ cecho keramikė Elena Aleksejeva. Garsus keramikas, šio cecho vadovas Dainius Strazdas šiame renginyje nedalyvavo, nes pasak E. Aleksejevos, jis vykdo užsakymą statomiems valdovų rūmams. Žiūrovai būriavosi prie vilniečio kalvio Evaldo Kapčiaus kibirkščiuojančio žaizdro, domėjosi jo nukaltais gaminiais,  veržėsi prie žymaus juvelyro Kazimiero Barišausko kolekcijos, netrūko žiūrovų ir prie dailininkės vitražistės Danguolės Matijošienės sukurtų vitražų. Pilies menėje prie jaukiai rusenančio židinio įsikūręs knygrišys Rimas Supranavičius smalsuoliams pasakojo apie knygų rišimą. Gretimoje salėje buvo žaidžiama senoviškais šachmatais.
Įspūdingai atrodė ir kitos ekspozicijos salės, kuriuose prie eksponatų rymojo, tarsi iš praeities sugrįžę, senoviniais drabužiais pasipuošę, dvariškiai. Kai kurias pilies ekspozicijų sales apžiūrėti nakties metu buvo net nejauku. Kraupiai atrodė viduramžių ginklų, kankinimo įrankių ekspozicijos, o šiurpiausiai – šulinys su „nukankinto“ kryžiuočio griaučiais.
 
Vaišino pupelių troškiniu
Trakų istorijos muziejaus darbuotojai šventėje dalyvaujančius amatininkus ir kitus svečius vaišino pagal senovės receptus sukurtais patiekalais: batvinių sriuba su rūkytu kumpiu, didkepsnio troškiniu grietinės padaže, didžiųjų pupelių troškiniu su šalto rūkymo žemaitiška dešra, miežine koše su mėsa, kukulaičių sriuba su daržovėmis, baltaisiais šaltibarščiais be raudonųjų burokėlių, su ridikėliais ir kitomis daržovėmis, vegetarišku troškiniu su grybais ir žalumynais bei kitais patiekalais, paruoštais kulinarinio paveldo žinovės Alvygos Zmejevskienės. Jie buvo ruošiami senovinėje virtuvėje ant laužo pakabintame puode, mėsa kepama ant grotelių. Žiūrovai galėjo alkį bei troškulį numalšinti ir veikiančioje smuklėje.

Auka Galvės ežero dievams
Kai sutemus pilies kiemą užliejo paslaptinga tamsa, šviečiant fakelams pasirodė pilies žynys ir paskelbė, kad užsirūstinusiems Galvės ežero dievams reikalinga auka. Stebint aštrių pojūčių ištroškusiai miniai ir spragsint gausybei fotoaparatų, budelis ritualinei aukai „nukirto“ galvą ir smalsuolių lydimas žynys ją paaukojo dievams.
Dar gausesnė minia stebėjo nuožmias Trakų pilies brolijos „Viduarmžių pasiuntiniai“ riterių kovas bei brolijos šokio teatro programą „Septynios Dekamerono naktys“. Juos papildė šokio ir ugnies studijos „Čiutyta“.
Žiūrovus sužavėjo ir pirmą kartą Trakų pilies nakties renginyje Gedimino Žilio atliekamos mitologinės giesmės. Renginio metu žmonės turėjo progą surasti paslėptą lobį, bet ne naršydami po tamsius pilies pakampius, o spręsdami užduotis.
Muziejaus šventė baigėsi po vidurnakčio, brolijos „Viduramžių pasiuntiniai“ fakyrų surengtu įspūdingu ugnies šou.

Autoriaus nuotr
.

Nuotraukose:

1. Pilies menėje knygrišys R. Supranavičius žiūrovams atskleidė knygų rišimo paslaptis.
2. Viduramžių virtuvėje buvo gaminami senoviški patiekalai.
3. Budelis ritualinei aukai „nukirto“ galvą, kurią žynys paaukojo dievams.

Sena Voruta



Susiję straipsniai

Comments are closed.

Lankomumas


Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoju skaitliukai

Archyvas

Rubrikos

Sekite mus per Facebook!

RSS srautas

Vorutos RSS srautas

Svetainės medis

Svetainės struktūra