Kulinarinio paveldo tradicijos sugulė knygoje „Pasmuokavuok, kap skane“

Autorius: Data: 2014-12-25, 16:09 Spausdinti

Ne kasdien pasirodo sėkmingi bandymai aktualiai susieti kultūros paveldą, švenčių tradicijas ir kasdienius žmonių poreikius, tačiau būtent tai Šilalės krašto bibliotekininkai sugebėjo padaryti atsiremdami į savojo krašto tradicijas.

Šilalės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos rūpesčiu išleistoje Tarmių metams skirtoje knygoje „Pasmuokavuok, kap skane“ surinkti jau primiršti receptai, kurių dalis galėtų būtų ruošiama artėjančių Kūčių vakarienei. Jie užrašyti bendrine lietuvių kalba ir pietų žemaičių varniškių patarme, surinkti Šilalės krašto bibliotekininkių iniciatyva. Unikalūs šio krašto receptai papasakoti net 48-ių šeimininkių, dar menančių prosenelių gamintus kasdieninius, talkininkų, proginius, pasninko ar šventinius valgius.
Pasak vienos iš knygos sudarytojų Astutės Noreikienės, senoji žemaičių virtuvė paprasta, neįmantri, tačiau jos šeimininkių išradingumui paminklą derėtų pastatyti: „Prisiminti ir dabar daug ką tikrai vertėtų, kad per daug greitai neprarastume savo šaknų, nepasiduotume naujovėms ir labiau vertintume savo kulinarinį paveldą“. Jos teigimu, tradicijas turėtume saugoti ir perduoti ateinančioms kartoms, nes tai mūsų paveldas.
Knygoje daug tradicinių valgių, kurie puikiai tiks visoms progoms – kasdienai, pasninkui ar šventėms, tarp jų – ir Šv. Kūčių vakarienei. Pagrindinis Kūčių patiekalas būdavo pasninko rasalynė (cibulynė), taip pat ruošiamas vadinamasis „čiulkis“, kanapių pienas ir kanapių aliejus silkei paskaninti. Ruošdamiesi Kūčioms, visi galime semtis idėjų iš kulinarinio paveldo knygų, klausti močiučių, senelių patarimų, turėti drąsos nors kartą metuose ir kulinarijoje atsigręžti ne į šiandienos madas ir egzotiškas virtuves, o į amžius siekiantį lietuvišką paveldą, kuriam nerandame laiko kasdieninių darbų apsuptyje.
Ši knyga yra gerosios patirties pavyzdys vis labiau globalėjančiame pasaulyje: surinkti ir surašyti žemaičių valgiai ne tik garsina šio krašto kulinarijos paveldą ir jo atmintį, bet ir saugo sparčiai nykstančią gimtąją tarmę, kuria užrašyti šios knygos receptai. Ši knyga žemaičiams ir visiems besidomintiems kulinariniu paveldu yra lyg langas į Šilalės krašto puoselėjamas tradicijas.
  Susipažinkite su knygos turiniu
kpd.lt inform.

Kultūros paveldas , , , , , ,



Susiję straipsniai

Comments are closed.

Lankomumas


Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoju skaitliukai

Archyvas

Rubrikos

Sekite mus per Facebook!

RSS srautas

Vorutos RSS srautas

Svetainės medis

Svetainės struktūra