Grūdai – unikalus produktas: kokios jų vartojimo galimybės šiandien?

Autorius: Data: 2018-01-12, 08:45 Spausdinti

Grūdai – unikalus produktas: kokios jų vartojimo galimybės šiandien?

PR

Grūdai – išties nepamainomas produktas, tinkantis tiek gyvulių, tiek žmonių vartojimui, o ir jų rūšių gamtoje aptinkama begalė, todėl verta pasidomėti plačiau kaip juos galime integruoti į savo kasdienį gyvenimą bei mitybą.

Grūdinės kultūros produktai svarbūs mūsų organizmui tuo, jog juose aptinkamos išskirtinės maistinės savybės, tokios kaip maistingosios skaidulos, naudingos mūsų virškinimo veiklai, medžių apykaitai, norint sumažinti gliukozės ar cholesterolio kiekį organizme.

Ką jau kalbėti apie tai, jog juose glūdi ir kiekvieno organizmui naudingi vitaminai, tokie kaip natris, magnis, fosforas, baltymai bei amino rūgštys. Taip pat būtina žinoti ne tik jų gerąsias savybes, bet tai, kaip tinkamai išsirinkti grūdinius produktus. Visuomet rekomenduojama rinktis pildo grūdo maistą, kuriame išlikusios gerosios medžiagos, o apdoroti produktai gali net ir kenkti jūsų sveikatai.

Grūdų rūšys bei jų panaudojimas mityboje ir ūkyje

Turbūt niekam nenuostabu, jog grūdai, kurie auga šiltuoju bei šaltuoju metų laiku iš tiesų labai skiriasi ne tik tuo, jog juos prižiūrėti bei auginti reikia skirtingai, tačiau taip pat ir jų skoniu bei naudingomis savybėmis. Viena iš populiariausių grūdų rūšių Lietuvoje – tai kviečiai, kurie mūsų šalyje dėl klimato sąlygų auga tik minkštieji. Juose mažiau krakmolo bei maistinių savybių, priešingai nei pietinėse šalyse, kur šie grūdai dažniausiai naudojami makaronų gamyboje.

Dar pora iš ties populiarių grūdų rūšių – tai javai bei rugiai, kurie taip pat labiau vartojami žmonių mityboje bei aptinkami košėse ar miltiniuose kepiniuose. Galiausiai miežiai, rapsai, pupos bei kukurūzai populiaresni gyvulių mityboje, nes jie pasižymi vegetacine mase bei yra lengviau virškinami, tačiau visi žinome, jog, pavyzdžiui, rapsai puikiai tinka ir aliejaus gamybai.

Kaip prižiūrėti bei auginti grūdus?

Bene svarbiausias dalykas grūdų vystymesi – tinkamos klimato sąlygos bei kruopšti priežiūra. Žinoma, klimato bei oro nepasirinksi, todėl būtina užtikrinti kitus, nuo žmonių priklausomus darbus. Vienas iš tokių – tinkamas grūdinių produktų džiovinimas, nuo kurio priklauso ne tik išsaugotų grūdų kiekis, tačiau taip pat ir jų maistingosios savybės ir netgi skonis.

Dar pora dalykų, apie kuriuos mažai pagalvojame yra grūdų sandėliavimas ir saugojimas. Turbūt mažai susimąstome, tačiau šios grūdinės kultūros taip pat gana sparčiai nyksta, todėl būtina užtikrinti jų išsaugojimo darbus. Na o tinkamoje vietoje sandėliuojant grūdinius produktus išsaugomas jų ilgaamžiškumas.

Grūdai ir grūdinės kultūros: http://gruzdziumalunas.lt

Reklama Reklama/Skelbimai , , , ,



Susiję straipsniai

Comments are closed.

Lankomumas


Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoju skaitliukai

Archyvas

Rubrikos

Sekite mus per Facebook!

RSS srautas

Vorutos RSS srautas

Svetainės medis

Svetainės struktūra