grybavimas

Atsakė į amžiną klausimą dėl telefono miške: užkietėjusiems grybautojams tai gali nepatikti
Įrašas

Atsakė į amžiną klausimą dėl telefono miške: užkietėjusiems grybautojams tai gali nepatikti

Grybai. Asociatyvi pexels.nuotr. Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo...

Pamirškite, ką seniau žinojote apie grybų paruošimą: atskleiskite tikrąjį miško gėrybių skonį
Įrašas

Pamirškite, ką seniau žinojote apie grybų paruošimą: atskleiskite tikrąjį miško gėrybių skonį

Po ilgos dienos, praleistos grybaujant, laukia surinktų gėrybių valymas ir ruošimas. Norint, kad grybai išlaikytų savo tekstūrą ir paskleistų kvapnų aromatą, vertėtų atsisakyti nusistovėjusių gamybos būdų. Anot grybų pasaulio edukatorės Aurelijos Plūkės, surinktus grybus reikėtų ruošti atsižvelgiant į jų rūšį. Be to, nemažiau svarbu, kaip yra renkami grybai. A. Plūkė pažymi, kad svarbu rastus grybus...

Prof. Rimvydas Laužikas – apie tai, kodėl lietuviams nuo seno tokie svarbūs grybai
Įrašas

Prof. Rimvydas Laužikas – apie tai, kodėl lietuviams nuo seno tokie svarbūs grybai

Vos tik iš samanų išlenda pirmosios voveraitės, traukiame krepšius ir važiuojame į mišką jų ieškoti. Grybavimas tapęs kone nacionaline lietuvių sporto šaka – kasmet po lietingų savaičių socialinius tinklus užlieja nuotraukos su baravykais. Gastronominio paveldo tyrinėtojas, prof. Rimvydas Laužikas teigia, kad praeityje lietuviams grybavimas buvo būtinybė, o valgiai su grybais – kasdienybė. Mat vien iš...