Dėmesio verti restoranai – ir didmiesčiuose, ir kaimeliuose

Autorius: Data: 2011-05-10, 15:02 Spausdinti

2011 metų balandį tradiciškai paskelbti geriausi pasaulio restoranai. Kaip ir kasmet, geriausiųjų sąraše dominuoja Europos maitinimo įstaigos, tačiau  Baltijos šalių restoranų šimtuke nėra.

Ar tarp Lietuvos restoranų rastume tokių, kurie „nušluostytų“ nosį prabangiausiems Europos ir pasaulio restoranams? O gal mūsų maitinimo įstaigų stiprybė – jaukumas, šeimyniška aplinka, o ne sterili prabanga? Apie Lietuvos restoranus ir maitinimo kultūrą kalbamės su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdomąja direktore Egle Dilkiene ir Ignalinos rajone, Strigailiškio kaime įsikūrusio restorano „Romnesa“ savininku Romualdu Spuliu.

Ne viskas matuojama apdovanojimais      

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdomoji direktorė E. Dilkienė, paprašyta įvardyti gero restorano savybes, pažėrė gana ilgą sąrašą – tai ir pateikiamo maisto, ir aptarnavimo kokybė, supanti aplinka, vieta, kurioje kavinė ar restoranas įsikūrusi ir kt. „Kiekvieno žmogaus skonis individualus, tad nuspręsti, kas yra pats geriausias restoranas Lietuvoje ar pasaulyje, sunku ar net neįmanoma. Galima užkelti aukščiausią maisto kokybės, aptarnavimo kartelę, įsikurti gražiausioje miesto vietoje, sukurti moderniausią interjerą, tačiau vis vien pritrauksi tik tą grupę žmonių, kuriems patiks brangus maistas ir ekstravagantiškas interjeras. Visada liks daugybė kitų žmonių, kuriems toks interjeras atrodys per įmantrus, o maistas – nevertas savo kainos. Todėl savo klientą randa ir prabangūs restoranai, ir jaukios kavinukės, ir greito maisto užkandinės“, – sakė  E. Dilkienė. Tuo pat metu ji pabrėžė, kad įvairios varžytuvės, konkursai – svarbi verslo dalis. Juk visada smagu pasirungti, sužinoti, kas yra savo srityje geriausias ir tuo pasigirti.      

Nuo didmiesčių neatsilieka ir regionuose įsikūrusios maitinimo įstaigos      

Nors geriausi restoranai nei Lietuvoje, nei Baltijos šalyse pastaruoju metu nebuvo renkami, tačiau įvertinimų maitinimo įstaigos susilaukia kituose konkursuose. Pavyzdžiui, Valstybinis turizmo departamentas kasmet apdovanoja sėkmingiausius šių metų turizmo projektus. Kiekvienais metais šiame konkurse tarp geriausių patenka ne tik didžiųjų miestų maitinimo įstaigos – triumfuoja ir maži miesteliai. Pavyzdžiui, 2009 m. aukščiausia vieta atiteko Ignalinos rajone, Strigailiškio kaime įsikūrusiai restoranui „Romnesa“. Dar anksčiau, 2005 m., UAB „Romnesa“ tapo Europos kulinarinio paveldo tinklo Rytų Aukštaitijos regiono nare ir iki šiol noriai dalijasi kulinarine patirtimi gaminant tradicinius savo krašto patiekalus.      

Klientus vilioja išradingumu      

Restorano „Romnesa“, garsėjančio lietuviškos virtuvės puoselėjimu ir tikrų lietuviškų šakočių kepimu direktorius R. Spulis planuoja Strigailiškio kaime atidaryti dar vieną restoraną. „Nusprendėme visus priblokšti nauja koncepcija: „Po vietą restorane kiekvienam kaimelio gyventojui“ ir atidaryti dar vieną restoraną vos 300 gyventojų turinčiame Strigailiškyje“, – šmaikščiai naują idėją pristato entuziazmo nestokojantis R. Spulis. Tačiau iš tiesų šis drąsus užmojis – ne pokštas. Naujasis 150 vietų restoranas Strigailiškyje duris atverti turėtų dar šią vasarą.      

„Romnesa“ garsėja turima 15 metų lietuviškų šakočių kepimo patirtimi, tad žmonės čia atvyksta ne tik pavalgyti, bet ir pasižiūrėti, kaip gaminamas tradicinis lietuviškas skanėstas, stebėti edukacinių programų „Parodomasis šakočio kepimas“ ir „Pieno kelias“. „Kadangi esame įsikūrę atokesnėje vietoje, turime iš kailio nertis, stengdamiesi pritraukti klientus. Apie mus žmonės sužino vieni iš kitų, taip mūsų klientų ratas ir auga. Naujojo restorano idėja bus jau kitokia, tačiau taip pat neapsiribos vien maisto pateikimu – tai bus „Barbekiu akademija“, kur žmonės taip pat galės dalyvauti edukacinėse programose, mokysis kepti maistą ant laužo, vyks geriausių Lietuvos virėjų paskaitos. Penktadieniais ir šeštadieniais restoraną planuojame „atiduoti“ jaunimui – vyks trankūs vakarėliai“, – idėjomis dalinosi R. Spulis.      

Svarbiausia – galvoti ir dirbti      

R. Spulis, paklaustas, ar kartais nepasigaili restoraną atidaręs ne didmiestyje, o kaimelyje, sakosi kartais susimąstantis, kad, pavyzdžiui, Vilniuje galėtų gyventi sočiau ir džiaugtis bent penkis kartus didesniu klientų srautu ir apyvarta. „Tačiau kita vertus, nesinori blaškytis, ieškoti, kur geriau – Strigailiškyje šakočius kepame jau 15 metų, restoranas veikia dvejus, ne už kalnų antrojo atidarymas. Be to, tiekiame maistą vestuvėms, pokyliams, o mūsų šakočiais, bulviniais patiekalais minta visa Lietuva – per dieną sutarkuojame apie toną bulvių. Per metus restorane apsilanko apie 70 – 100 tūkstančių žmonių – dažnas jų sugrįžta ne vienas, o su draugų kompanija, – kitaip tariant, neturime kuo skųstis“, – sako R. Spulis.      

„Romnesos“ direktoriaus teigimu, veikla atokesnėje vietovėje ragina nuolat pasitempti, ieškoti naujų idėjų. Prieš dvejus metus, restorano atidarymo proga, „Romnesa“ kepė rekordinį, daugiau nei dviejų metrų aukščio šakotį, naujojo restorano atidarymo proga taip pat žada siurprizų. „Jei negalvosi ir nedirbsi, neišsilaikysi nei didmiestyje, nei kaime, o kol dedi visas pastangas tam, kad užtikrintum geriausią maisto kokybę, stebini aptarnavimu, išradingumu, pasiūlai tai, ko klientas seniai ieškojo, tol gyvuosi ir mažame kaimelyje“, – sakė J. Spulis, juokaudamas, kad net ištremtas į negyvenamą salą sugebėtų atidaryti restoraną.

Kitos naujienos:

* Daugiau nei 20 tūkstančių moksleivių patikrino žinias apie ES Europos egzamine
* Didžiausią paramą mažiausiai išsivysčiusioms šalims skirianti ES ragina partneres padėti šioms šalims išbristi iš skurdo
* EK Europos Sąjungos valstybėms siūlo geriau valdyti migraciją
* Bus siekiama dar labiau apsaugoti Europos biologinę įvairovę ir pagerinti jos būklę

http://www.europosistorijos.lt/istorijos/perziura/363

Europa , , , , , , , , ,



Susiję straipsniai

Comments are closed.

Lankomumas


Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoju skaitliukai

Archyvas

Rubrikos

Sekite mus per Facebook!

RSS srautas

Vorutos RSS srautas

Svetainės medis

Svetainės struktūra