Pagrindinis puslapis Lietuva Sausio 13-oji 1991 – ųjų Laisvės liepsna

1991 – ųjų Laisvės liepsna

1991 – ųjų Laisvės liepsna

Vilniaus „Ryto“ progimnazijos nuotraukos

Vilma RIABOVIENĖ, Vilniaus „Ryto“ progimnazijos istorijos mokytoja, www.voruta.lt

Ir vėl sausis. Taip greit bėga laikas. Mintimis grįžtame į 1991 metų sausio mėn. įvykius. Vėl regime vaizdus per televiziją, prisimename įvykių kroniką, lankome atmintinas vietas.

Visa Vilniaus „Ryto“ progimnazija sausio 11 d.  sužibo žvakių liepsnelėmis, žvakės buvo uždegtos ir mokyklos kieme prie Atminimo lentos žuvusiam mokyklos mokiniui Dariui Gerbutavičiui atminti, pagerbti ir kiti įvykių dalyviai. Mokiniai priminė apie kiekvieną žuvusįjį  ir tyliai, labai susikaupę uždegė žvakes jiems atminti. Laisvės liepsna šiandien sušildė visų širdis, o jaunimui apie gyvenimo prasmę, mintimis dalijosi svečias, ilgametis „Misija Sibiras“ direktorius, šiuo metu portalo „Delfi“ vykdantysis prodiuseris Ignas Rusilas. Apie laisvę, kaip didžiausią tautos vertybę kalbėjo istorijos mokytoja. Mokyklos direktorė Vida Kisielienė  linkėjo visiems ryžto, meilės artimui ir Tėvynei. Mes visi susikibę rankomis kartu su muzikos mokytoja Monika dainavome „Eik taip, kaip eina laisvė“ . Istorijos pamoka baigėsi. Manau, jog ji  buvo labai prasminga.

Sausio 12-osios vakarą Atminimo laužai  buvo uždegti prie Televizijos ir radijo komiteto, Televizijos bokšto bei  Lietuvos Respublikos parlamento, dalyvaujant Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui prof. Vytautui Landsbergiui, kitiems garbingiems svečiams. Skambant Andriaus Mamontovo dainai „Laužo liepsna“ buvo uždegtas simbolinis didysis laužas. Po to vyko Sąjūdžio valanda. Jos metu kalbėjo kunigas Ričardas Doveika, prof. Vytautas Landsbergis bei kiti. Prie Parlamento galima buvo susitikti šalies ambasadorius, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narius, žmones, gynusius šalį 1991 metais. Parlamento galerijoje veikia paroda Laisvės premijos laureatams. Istorijos mokytoja įsiamžino bendroje nuotraukoje su  Europos komisijos atstovybės Lietuvoje vadovu Arnoldu Pranckevičiumi, kuris nuoširdžiai pasveikino mūsų mokyklos bendruomenę su Laisvės gynėjų diena.

 

Naujienos iš interneto